Luonne

luonneMustaterrieriä pidetään kotimaassaan arvossa työkoirana. Se on voimakas, lahjomaton ja nopea puolustusreaktioissaan. Kotioloissa se on hiljainen eikä liiku ympäriinsä turhanpäiten.Mustaterrieri on terävä koira, joka reagoi nopeasti ulkoisiin ärsykkeisiin. Sen työskentely on pitkäjänteistä ja sitkeää, se suorittaa annetut tehtävät loppuun saakka. Mustaterrierin ohjattavuus on kohtuullista ja se kykenee itsenäiseen ja oma-aloitteiseen työskentelyyn. Mustaterrierillä on suuri puolustushalu, mutta se toimii vain tosipaikan tullen.

Rodun alkuaikoina Suomessa mustaterriereillä oli terävyyttä ja puolustushalua, mutta niiden hermorakenne ei näihin ominaisuuksiin riittänyt. Vieläkin valitettavan yleinen käsitys on, että mustaterrieri on vihainen ja arvaamaton. Jalostuksella on pyritty saamaan aikaan palveluskoiria, jotka ovat vahvahermoisia ja toimintakykyisiä. Venäjällä pidetään suursnautserilta ja airedalenterrieriltä saatua itsepäsyyttä arvokkaana ominaisuutena. Koulutusvaiheessa luonteen itsepäisyys ja usein pieni pehmeys tuottavat ohjaajalle päänvaivaa. Mustaterrierin koulutus harvoin onnistuu ns. kovalla kädellä, vaan loppumaton mielikuvitus ja palkkio oikeasta suorituksesta tuottavat tuloksia.

Rotu on osoittautunut äärettömän sitkeäksi ja terveeksi palveluskoiraksi. Se soveltuu kaikkiin palveluskoirakokeiden maastolajeihin, tottelevaisuuskokeisiin sekä pelastustoimintaan. Kotikoirana mustaterrieri on reviirisidonnainen koira, joka mieluiten tarkkailee maailmaa omalla pihallaan. Rauhallisuus ja hyvä hermorakenne tekevät siitä turvallisen leikkikaverin lapsille. Ruumiillisen kovuutensa ansiosta se kestää rajutkin leikit eikä pienistä kolhuista perusta.

Toimintakyky:
Suhtautuu rohkeasti tuntematonta kohtaan.

Terävyys:
Puolustaa itseään todellista tai luuloteltua uhkaa vastaan.

Puolustushalu:
Voimakas halu puolustaa ihmistään, sekä tämän omaisuutta.

Taistelutahto:
Käyttää leukojaan ja lihaksiaan aktiivista toimintaa vaativissa tilanteissa.

Hermorakenne:
Hallitsee hermonsa hyvin paineen alaisena.

Temperamentti:
Vilkas ja toimelias.

Kovuus:
Omaa hyvän koulutettavuuden. Muistaa kohtuullisessa määrin aikaisemmat ikävät kokemukset.

Luoksepäästävyys:
Hieman pidättyväinen vieraita kohtaan, ei kuitenkaan saa olla arka tai vihainen.

%d bloggers like this: